Ledovec Stubai

Údolí Stubaital, na jehož konci se nachází Stubaiský ledovec, je vzdáleno cca. 40 km jižně od známého lyžařského centra Innsbruck. Rozloha ledovce během zimy činí úctyhodných 12 km2 a jedná se o nejrozsáhlejší lyžařskou oblast ze všech rakouských skiareálů. Velmi často se lze setkat se zkráceným označením Stubai a lyžaři si zde mohou dopřávat svou oblíbenou činnost v průběhu celého kalendářního roku.

Vzhledem ke kompozici přírodního sněhu na ledovci se na svazích v areálu Stubaiského ledovce a jeho okolí nacházejí vždy dokonale upravené svahy. V nabídce je 50 km modrých sjezdovek, 35 km červených tratí a dokonce i několik málo kilometrů technicky obtížných tratí, které rozhodně nezklamou ani ty nejzkušenější sjezdaře.

Mezi boardery platí Stubai za hotový ráj, byl zde vybudován boarderpark s s moderními atrakcemi, zkušení lyžaři zde najdou 2 závodní sjezdovky a na soutěživé jedince tu je přichystána sjezdovka, na které se měří čas.

Též příznivci severského lyžování si na ledovci Stubai najdou místa, která jsou pro běh na lyžích ideální. Přímo na ledovci je běžcům po celou sezónu k dispozici 4,5 km dlouhý okruh pro běžecké disciplíny. Vynikající sněhové podmínky tu čekají jak na sjezdaře, tak na běžce na lyžích, od říjnových dnů do začátku června.

Pověstnou třešničkou na dortu pro nadšené freeridery je zdejších 20 km červených neupravovaných svahů, na kterých je možné absolvovat adrenalinová jízda v závějích čerstvě napadaného sněhu.

Začátečníci, vyhledávající spíše lehké tratě, se nejčastěji vydávají na sjezdovky jako jsou Schaufelschuss, Eisjochferner a Gamsgartner.

Protřelí sjezdaři pak míří přímo na ledovec Stubai, ze kterého se do údolí táhne lyžařská lahůdka v podobě 10 km dlouhého sjezdu Wilde Grube.

O plynulou přepravu lyžařů se ve Stubaiském areálu stará 24 moderních vleků, které je přepraví ještě několik desítek metrů nad kótu 3.000 metrů nad mořem.

Žádné komentáře:

Okomentovat